Rugscholing

Om rugklachten beter te kunnen verhelpen en helpen voorkomen, gaan wij bij Topfysiotherapie Waalwijk starten met een compleet rugscholing- programma. Wij werken daarbij met twee specifieke methoden welke elkaar aanvullen; Het David Rug Concept en de Flexchair Core Stability Trainer.

Om de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de kracht te verbeteren, gebruiken wij het David Rug Concept. Deze methode wordt voornamelijk toegepast in grotere revalidatiecentra. Deze methode heeft een gemiddelde successcore van 85 tot 87%. Dat wil zeggen dat er per 10 patiënten meer dan 8 van hen na het doorlopen van deze behandeling nagenoeg pijnvrij zijn en hun normale activiteiten kunnen hervatten.

Flexchair Core Stability Trainer
Voor het meten en trainen van de rompbalans gebruiken wij de Flexchair Core Stability Trainer. Waar het David Rug Concept de centrale kracht en mobiliteit van de rug verbeterd, zorgt de Flexchair Core Stability Trainer ervoor dat de rompbalans en het bekkengevoel aangepakt wordt op individueel niveau.
Aan het begin van het behandeltraject word je gemeten; er wordt zowel een kracht- als een mobiliteitsmeting van de rug gedaan. Ook wordt de rompstabiliteit uitgebreid getest.

Een individueel trainingsschema
Vanuit de meting wordt een individueel trainingsschema opgesteld. Er zal getraind worden om de beweeglijkheid te vergroten, om de kracht te laten toenemen en de rompbalans te verbeteren. Door deze training zullen de diepe rugspieren weer in evenwicht komen en de rugpijn zal afnemen. Spierzwakte van de diepere rugspieren zorgt namelijk mede voor het ontstaan en het terugkeren van rugklachten. Als we deze spieren versterken, is de kans kleiner dat de rugklachten zullen terugkeren.
De opbouw van het trainingsschema gebeurt stapsgewijs en is aangepast aan je mogelijkheden en beperkingen. Na enkele trainingen wordt de meting herhaald en worden deze waarden vergeleken met de beginwaarden. Ook bij rugklachten en/ of bekkenpijn na de zwangerschap is deze methode goed toepasbaar.

Deze twee specifieke toestellen zullen worden gebruikt als onderdeel van de behandeling. Een individuele aanpak blijft natuurlijk bestaan. Topfysiotherapie Waalwijk biedt een programma van 6-12 weken aan met daarin meerdere testmomenten.

Meer informatie en/of een persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op!

Wij stellen ons graag aan u voor.

Daan
Fysiotherapeut, Master Manueel therapeut
Wendy
Fysiotherapeute, MSc Oncologierevalidatie
Suzanne
Fysiotherapeute, MSc. bekkenfysiotherapie
Natasja
Fysiotherapeut, Master Kinderfysiotherapie
Meindert
Fysiotherapeut
Hanneke
Fysiotherapeut, Master Chronische aandoeningen
Maykel
Fysiotherapeut
Wendy
Office manager
Sigrid
Algemeen fysiotherapeut
Anne
fysiotherapie- assistente
Manon
fysiotherapie- assistente